Villas in Crete, Villa Chania, Villa Kreta, Rent Crete Villas, Vacances Crete Hotel Villas in Crete, Villa Chania, Villa Kreta, Rent Crete Villas, Vacances Crete Hotel
tel:+30 28210 90760 +30 28210 90760
Ελληνικά
info@thehotel.gr +30 28210 90760

Αξιοθέατα > Κρήτη > Φημισμένοι Κρητικοί

Φημισμένοι Κρητικοί

Ελευθέριος Βενιζέλος (1864-1936), Έλληνας πολιτικός και διπλωμάτης

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε ίσως ο πιο σημαντικός πολιτικός της σύγχρονης Ελλάδας. Γεννήθηκε στις Μουρνιές, ένα χωριό κοντά στα Χανιά, σπούδασε νομικά στην Αθήνα και έγινε ο ηγέτης του Κόμματος των Φιλελευθέρων στην Κρήτη. Απέκτησε φήμη το 1889 και το 1896 σε εξεγέρσεις για την ελευθερία της Κρήτης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο Βενιζέλος έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της ανεξάρτητης Κρήτης το 1905 και ο πρωθυπουργός της Ελλάδα το 1910.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος έχει διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Ελλάδας μέχρι το 1930. Ηγήθηκε της εκστρατείας για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα (1913) και υποστήριξε τη Βαλκανική Λίγκα εναντίον της Τουρκίας και της Βουλγαρίας. Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ο Βενιζέλος υποστήριξε την Βρετανία, την Γαλλία και την Ρωσία εναντίον των Κεντρικών Δυνάμεων. Ήθελε η Ελλάδα να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στους Συμμάχους κατά τη διάρκεια της εκστρατείας των Δαρδανελίων και όταν ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α αρνήθηκε να συμφωνήσει, παραιτήθηκε από το αξίωμά του.

Επανεξελέγη τον Μάρτιο του 1915. Μετά από πρόσκληση του προς τις συμμαχικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη παύθηκε από τα καθήκοντά του από τον βασιλιά και επέστρεψε στην Κρήτη, όπου σχημάτισε προσωρινή επαναστατική κυβέρνηση. Τον Ιούνιο του 1917, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α καθαιρέθηκε και ο Βενιζέλος επανέκτησε την εξουσία για να οδηγήσει την Ελληνική Επανάσταση μέχρι την ανακωχή τον Νοέμβριο του 1918. Κατά τη Διάσκεψη της Ειρήνης των Βερσαλλιών, ο Βενιζέλος απέκτησε σημαντικά εδαφικά κέρδη από τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Παρά τα επιτεύγματα του ηττήθηκε στις γενικές εκλογές του 1920 και η νέα κυβέρνηση κάλεσε τον Βασιλιά Κωνσταντίνο Α στην εξουσία. Ο Βενιζέλος έγινε πρωθυπουργός πάλι το 1924, 1928-1932 και 1933. Το 1935 ο Βενιζέλος επανήλθε στο πολιτικό προσκήνιο για να υποστηρίξει ένα άλλο ρεπουμπλικανικό πραξικόπημα στην Ελλάδα. Όταν αυτό απέτυχε ο Ελευθέριος Βενιζέλος αναγκάστηκε να διαφύγει στη Γαλλία, όπου και πέθανε το 1936.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι θαμμένος στους τάφους των Βενιζέλων στο χωριό Ακρωτήρι, δίπλα στα Χανιά. Το σπίτι του που βρίσκεται στο τμήμα της πόλης που ονομάζεται Χαλέπα, σχεδιάζεται να μετατραπεί σε μουσείο.

Νίκος Καζαντζάκης (1883-1957), ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς, ποιητές και φιλοσόφους

Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο και ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς, ποιητές και φιλοσόφους του 20ου αιώνα. Είναι διάσημος για το μυθιστόρημά του 'Αλέξης Ζορμπάς', το οποίο έχει μεταφραστεί στα Αγγλικά και έχει γίνει ταινία. Ουμανιστής στις απόψεις του, οδήγησε την Ορθόδοξη Εκκλησία να τον αφορίσει. "Δεν ελπίζω τίποτα. Δεν φοβάμαι τίποτα. Είμαι ελεύθερος." είναι μερικές από τις αιρετικές ιδέες του.

Ο Καζαντζάκης αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι (1907-1909). Πολέμησε στους Βαλκανικούς Πολέμους ως εθελοντής στον Ελληνικό Στρατό. Μετά τους πολέμους ταξίδεψε σε πολλές ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες, δημοσιεύοντας οδοιπορικά από τα ταξίδια του. Ήταν πολύ περισσότερο φιλόσοφος παρά συγγραφέας και ήταν βαθιά επηρεασμένος από τον Νίτσε και Μπερξόν, καθώς και από τις φιλοσοφίες του Χριστιανισμού, του Μαρξισμού και του Βουδισμού.

Το 1927 δημοσίευσε το βιβλίο της φιλοσοφίας "Ασκητική". Το 1938, μετά από συνεχή αναθεώρηση επί 13 χρόνια (1925-1938), δημοσιεύει το επικό ποίημα Οδύσσεια: Μία σύγχρονη συνέχεια της ιστορίας του Οδυσσέα από το σημείο όπου ο Όμηρος αφήνει ανοικτό. Κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Νίκος Καζαντζάκης στέφεται στην πεζογραφία, όπου γίνεται διάσημος. Έχει εκδώσει τον Ζορμπά τον Έλληνα, τον Τελευταίο Πειρασμό του Χριστού, το Ελευθερία ή Θάνατος, το Ελληνικό Πάθος και την αυτοβιογραφία του Αναφορά στον Γκρέκο. Στις 28 Ιούνη 1956, στη Βιέννη, τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης.

Υπάρχει μια αίθουσα αφιερωμένη στον Νίκο Καζαντζάκη στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Μια ολοκληρωμένη εικόνα του Νίκου Καζαντζάκη για τη ζωή και το έργο του μπορεί να αποκτήσει κανείς με μια επίσκεψη στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά, δίπλα στο σπίτι του πατέρα του.

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco, 1541-1614), μεγάλος ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας

Ο El Greco ήταν ζωγράφος, γλύπτης, αρχιτέκτονας με καταγωγή από την Κρήτη, ο οποίος εγκαταστάθηκε στην Ισπανία και θεωρείται ως η πρώτη μεγάλη ιδιοφυΐα της Ισπανικής Σχολής. Ήταν μία από τις μεγαλύτερες μανιερισμού.

Μελέτησε τους αγιογράφους της Κρητικής Σχολής και ταξίδεψε μεταξύ Βενετίας (σπούδασε με δάσκαλο τον Τιτσιάνο), Ρώμης (επηρεάζεται από τον Μιχαήλ Άγγελο) και Ισπανίας (εγκαθίσταται στο Τολέδο).
Τα χριστιανικά δόγματα της Ισπανίας είχαν σημαντικό αντίκτυπο για την προσέγγισή του στη ζωγραφική. Η τέχνη του αντιπροσωπεύει ένα μείγμα πάθους και αυτοσυγκράτησης, θρησκευτικής θέρμης και Νεοπλατωνισμού, επηρεασμένος από τον μυστικισμό της Αντιμεταρρύθμισης.

Ο μοναδικός πίνακας του El Greco στην Κρήτη εκτίθενται στο Ιστορικό Μουσείο της Κνωσού.
Μιχαήλ Δαμασκηνός (1530-1591)

Αυτός είναι ο πιο γνωστός αγιογράφος της Κρητικής Σχολής (1530-1591 μ.Χ.). Η ζωγραφική του συνδυάζει στοιχεία βυζαντινής και αναγεννησιακής τέχνης. Τα έργα του εκτίθενται σήμερα στο Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης στο Ηράκλειο.

Ο βασιλιάς Μίνωας

Ο θρυλικός Μίνωας είναι πιθανώς ένα πρόσωπο που προέκυψε από την σύνθεση χαρακτηριστικών πολλών Μινωικών βασιλιάδων των οποίων η φήμη διήρκεσε για αιώνες μετά το θάνατό τους. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Μίνωας ήταν ο πρώτος βασιλιάς στον κόσμο, ο οποίος νομοθέτησε σοφά και οργάνωσε το ναυτικό, χάρη στο οποίο επικράτησε των βαρβάρων στο Αιγαίο Πέλαγος και επέτρεψε στους Κρητικούς να αναπτύξουν τον Μινωικό Πολιτισμό. Θεωρείται ως ο γιος του Δία, βασιλιά των θεών, και της Ευρώπης, μια προσωποποίηση της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Ο Μίνωας διατήρησε τον Κρητικό θρόνο με τη βοήθεια του Έλληνα θεού Ποσειδώνα και απέκτησε τον έλεγχο των νησιών του Αιγαίου. Παντρεύτηκε την Πασιφάη την κόρη του Ήλιου, που γέννησε τον Ανδρόγεω, την Αριάδνη και την Φαίδρα και ήταν επίσης και η μητέρα του Μινώταυρου. Ο Μίνωας πολέμησε με επιτυχία εναντίον των Αθηναίων και Μεγαρέων για να εκδικηθεί το θάνατο του γιου του Ανδρόγεου, ο οποίος σκοτώθηκε από αυτούς. Μετά από αυτό ο Μίνωας έγινε ο τυραννικός 'εισπράκτορας' του αφιερώματος των παιδιών που τροφοδοτούσε τον Μινώταυρο μέχρι ο Θησέας να τον σκοτώσει. Ο Μίνωας σκοτώθηκε στη Σικελία από τις κόρες του βασιλιά Κώκαλου, οι οποίες έχυσαν βραστό νερό πάνω κατά την διάρκεια του μπάνιου του. Λέγεται ότι έγινε δικαστής στον Άδη μετά το θάνατό του.